Tükör – Kártyák pozitív visszajelzéshez

Megrendelem!

Pozitív visszajelzést adni és kapni is jó, mégsem osztogatjuk úton-útfélen. Kivéve, ha van a kezünkben egy kártyacsomag, ami segít elkezdeni, és ami maradandóvá teszi a visszajelzést – azt is, amit adunk, és azt is, amit kapunk.

30 különböző üzenet, 30 különböző kép, számtalan felhasználási lehetőség:

 • a coaching folyamat végén,
 • a tréning zárásaképpen,
 • egy nehéz nap után a munkatársadnak,
 • az óvó néninek,
 • a szomszédnak,
 • a párodnak,
 • a gyerekednek,
 • és adott esetben saját magadnak!

Történet
Viszonylag ritkán használok parfümöt, részint feledékenységből (két gyerek reggeli rutinja során sokszor elfelejtem), részint pedig nem szeretem az erős tolakodó illatokat, a gyengékről meg azt gondolom, más úgysem érzékeli.
Nemrég egy nehéz nap közepén beszálltam az irodai liftbe egy fiatal kolléganővel. Elmerültem a gondolataimba, a napi feladatok rangsorolásába. Már a másodikon jártunk, amikor odafordult hozzám, és mosolyogva azt mondta:

Tetszik a parfümöd illata: olyan tiszta, diszkrét, de mégis határozott! Egészen feldobja a hangulatomat!

Megköszöntem a visszajelzést, majd a liftből kiszállva mentünk a magunk útján tovább, a nap végén már nem is emlékeztem a dologra.
Másnap reggel megláttam a parfümös üveget a fürdőszobai polcon. Azóta nem telik el reggel úgy, hogy ne használjam.

Mi a valódi visszajelzés?
Ügyes vagy! Jól csináltad! Szép munka volt! Egyszerűen csodálatos voltál!

Sokszor halljuk ezeket a mondatokat és természetesen örülünk nekik, de a jó érzés viszonylag gyorsan elmúlik, ha a visszajelzés csupán dicséretben merül ki és nem kapcsolódik konkrét, megismételhető cselekvéshez. Ha csak annyit mond a másik fél, hogy ügyes voltam, akkor ebből még nem derül ki számomra, hogy pontosan mit kellene megismételnem ahhoz, hogy legközelebb is azt gondolja, ügyes vagyok.
Ha csak annyit mondok a munkatársamnak, hogy szép munka volt, akkor a következő feladatnál, honnan fogja tudni, mivel leszek ismét elégedett?
Ha csak annyit mondok a gyerekemnek, hogy büszke vagyok rá, akkor honnan fogja tudni, mit kell megismételnie ahhoz, hogy ismét az lehessek?

Számtalan olyan helyzet van, amikor dicsérni szükséges és célravezető, és ez rendben is van. Valakit motiválni szeretnék, valakinek jó érzést szeretnék okozni, vagy csak egyszerűen ki szeretném fejezni, hogy szeretem a másikat.
Ha azonban fejleszteni szeretném a másikat, ha fontos számomra, hogy amit tett / mondott, hogy viselkedett az máskor is megtörténjen, akkor érdemes valódi visszajelzést adni.

Valódi visszajelzést adni nem nehéz, csupán némi gyakorlást igényel. A kezdeti lépésekben segít a Tükör kártyacsomag: elindítja a gondolkodást, behívja az asszociációinkat és elkezdi a mondatainkat. Nincs más dolgunk, mint befejezni őket és átadni a kis kártyákat a célszemélynek. Aki a maga során bármikor előveheti a kártyát és ezzel felidézheti a kapcsolatot, a helyzetet, amikor kapta – így tehetjük maradandóvá a visszajelzésünket és állandóvá és fenntarthatóvá a fejlődést.

A kártyák néhány lehetséges felhasználási módja

Tréningen vagy teamcoaching során – a folyamat lezárásaként

Miden résztvevőt arra kérünk, hogy válasszon egy kártyát és a tőle balra ülőnek adjon visszajelzést. Gondolja végig, milyen interakciókba került a másik személlyel a folyamat során, milyen helyzetekben voltak együtt, mit oldottak meg közösen, milyen benyomás alakult ki benne a másikról. Mi lehet az a viselkedés, cselekvés, történés, amit szeretne a másikban megerősíteni.

Coaching ülés / folyamat végén

A coach kiválaszt egy olyan kártyát, melyet igaznak, őszintének érez, mely megerősíti az ügyfél valamilyen erőforrását, viselkedését, cselekvését. Az ülés végén maga a coach is kérhet ilyen módon visszajelzést.

Visszajelzés bárkinek, bármikor

Kiválasztunk egy kártyát és az alábbi szempontok figyelembe vételével megírjuk a hátoldalát, majd a címzetthez odaírjuk, ki adja kinek.

Mit érdemes szem előtt tartani visszajelzés adásakor?

 1. Legyünk őszinték: csak olyat írjunk le, amit tényleg komolyan is gondolunk.
 2. Alapozzunk a megfigyeléseinkre a visszajelzést.
 3. Leíró jellegű és konkrét visszajelzést adjunk: a pozitív teljesítményről, cselekvésről, viselkedésről, reakcióról.
 4. A saját érzéseinkről, benyomásainkról beszéljünk / írjunk, ebben segítenek a kártyák képes oldalán elkezdett mondatok. Ne a másik személyiségéről beszéljünk (kedves vagy stb.), mert ebből még nem tudja meg a partner, hogy mit kell megismételnie.
 5. Tudja meg a partner, hogy az adott konkrét cselekvés hogyan hatott ránk.